De Maalderij, duurzaam wonen op oale groond

U zoekt een ruime energiezuinige woning met tuin en berging in een omgeving met historie? Aan de rand van het centrum van Haaksbergen met alle voorzieningen op loopafstand is dit fraai gelegen nieuwbouwproject een prima keuze voor u. Deze duurzaam ontwikkelde woningen liggen op een historisch locatie onder de rook van het monumentale CLV gebouw en de nieuwe brandweerkazerne.

De oorspronkelijke slagenstructuur van het landschap met een verwijzing naar het agrarisch industriële verleden, vormen de uitgangspunten voor de inrichting en zonering van het gehele plangebied. De richting van de woningen sluit aan bij de oorspronkelijke richting van het rangeerspoor en het vroegere coöperatie gebouw. Door deze stedenbouwkundige opzet is het mogelijk om alle woningen op de zon te oriënteren.

Het totale plan bestaat uit 6 woningtypes en een vrijstaande woning. De wijk wordt ontsloten via de M.A. de Ruyterstraat door middel van de nieuw genoemde Boerenbondstraat. Aan de Parallelweg wordt een fiets- / voetgangerspad aangelegd die de aansluiting vormt op het centrum van Haaksbergen. Aan de zijde van het naastgelegen bedrijf van G.E. O&K wordt een geluidsabsorberende erfafscheiding aangebracht. Naast de nieuwe Boerenbondstraat zorgt een groenstrook met een wadi voor een groene en vriendelijke uitstraling van de wijk. Langs de groenstrook wordt aan de zijde van het hierachter gelegen bedrijfspand ook een begroeide erfafscheiding aangebracht.

De verschillende woningtypes zijn vernoemd naar de graansoorten die op dit terrein in het verleden werden verwerkt. Haver, rogge, mais, gerst, tarwe, boekweit en spelt waren graansoorten die in de silo’s van het CLV gebouw werden opgeslagen.

De architectuur van de woningen is geïnspireerd op het agrarische industriële verleden van deze locatie. De met lessenaarsdaken afgewerkte woningen verwijzen naar de sheddaken van de oude fabrieksgebouwen die hier voorheen hebben gestaan.

Ook de afwerking van de woningen bestaan uit traditionele industriële materialen zoals baksteen en keramische pannen.

De twee tegenover elkaar liggende woonblokken van zes woningen van Haver en Rogge vormen gezamenlijk een woonhof. Aan de kopse kant wordt het woonhof afgescheiden van een gemetselde poort die doorloopt in de tuinmuurtjes van de kopse woningen. Hierdoor ontstaat er een autovrij binnenstraatje waar het veilig spelen en recreëren is voor de deur van de woningen. De woningen zijn ruim van opzet, met een royale woonkamer en keuken, een drietal slaapkamers op de 1e verdieping en een grote hobbykamer op de 2e verdieping die ruimschoots is voorzien van natuurlijk daglicht.

De woningen kunnen desgewenst aan de achterzijde worden uitgebreid en voor de eindwoningen is het mogelijk de woning aan te passen waardoor er een mogelijkheid is voor een extra slaap- of hobbykamer en badkamer op de begane grond.

De twee woningen van bouwblok Mais, vormen gezamenlijk een 2 onder 1 kap woning. Gelegen aan een zijweg van de Boerenbondstraat is het hier rustig wonen.

De woningen zijn net als de vorige woningen ruim van opzet en voorzien van een carport naast de woning. Ook hier is het mogelijk om de achterzijde uit te breiden en een extra kamer en badkamer op de begane grond te realiseren.

De vijf woningen van woningtype Gerst aan het begin van de Boerenbondstraat zijn geschakeld. Hierdoor hebben deze woningen een uitstraling van vijf individuele woningen. De woningen zijn een kwartslag gedraaid, waarbij de kap wel op het zuiden is georiënteerd. Door het draaien van de woningen zijn dit geheel andere woningen maar wel weer ruim van opzet en een extra hobbykamer met natuurlijk daglicht op de 2e verdieping. Ook deze woningen kunnen aan de achterzijde uitgebouwd worden en de eindwoningen hebben een parkeerplek op eigen terrein en de mogelijkheid voor een extra kamer en badkamer op de begane grond.

Aan het eind van de Boerenbondstraat aan de andere zijde is een tweede woonveld ontwikkeld, met tien levensloopbestendige bungalows en een vrijstaande woning.

De bungalows in twee bouwblokken (woningtype Tarwe en Boekweit), zijn gelijkvloers met een woonkamer en keuken en worden standaard gebouwd met een ruime slaapkamer en badkamer op de begane grond. Op de eerste verdieping, die met de kap op de zon georiënteerd is, zijn nog een tweetal extra kamers en een tweede badkamer. De bungalows hebben een inpandige carport, waardoor de auto’s van de straat zijn en hierdoor een vriendelijk autoluw binnenstraatje ontstaat met groene tuintjes. Hierdoor heb je het gevoel dat je aan een woonhofje woont en in een prettige leefomgeving woont.

De bungalow (type Spelt) op de hoek van de straat vormt de schakel tussen de twee woonvelden van het plangebied. Deze bungalow is de enige vrijstaande woning van de wijk en daarom uniek. Een vrijstaande bungalow met een tuin aan de rand van het centrum! Een bungalow met een ruime woonkamer en keuken, en een slaap- en badkamer op de begane grond. Ook hierbij is in de bovenbouw op de eerste verdieping een aantal extra kamers en tweede badkamer gerealiseerd en is de kap op de zon georiënteerd.

Alle woningen zullen bijzonder duurzaam en energiezuinig worden gebouwd. Door de perfecte situering zorgen de standaard aangebrachte zonnepanelen op de lessenaarsdaken voor duurzame energie. Mogelijkheid wordt geboden om de zonnepanelen uit te breiden, waardoor meer energie wordt opgewekt en de woningen mogelijk zelfvoorzienend kunnen zijn. Alle bewoners en bezoekers kunnen de auto of op de eigen parkeerplaats parkeren of in de directe omgeving van de woning parkeren.

Veiligheid van de bewoners is een van de speerpunten. Op elke verdieping komt een doorgekoppelde rookmelder en er wordt inbraakwerend hang- en sluitwerk toegepast.

In deze brochure treft u de plattegronden en enkele sfeerimpressies aan van de verschillende woningen. In de technische omschrijving achterin de brochure is het afwerkingsniveau van de woningen gedetailleerd beschreven.